•  

  LAKERET ELLER OLIERET TRÆGULV? SÅDAN VÆLGER DU

  Overfladen er ofte det sidste mange overvejer, når de er i gang med at bestille deres nye trægulv.  Selv om det er muligt at overlade denne beslutning til sidste øjeblik, er det værd at kende til de muligheder, der er tilgængelige for dig.  I denne artikel giver vi dig et klart og hurtigt overblik over de to mest valgte og mest populære overflader på trægulve: lakeret og olieret.

   

  LAKERET TRÆGULV

  Hvad er det?

  En lak er en moderne slags fernis, der påføres trægulvet for at beskytte det og ofte også for at give en skinnende overflade.  Lak lægger sig oven på træet og suger ikke ned i træet, som olie gør.

  Hvornår bør du vælge det?

  Lakeret gulv er ideelt i rum, hvor du forventer enten meget eller tung trafik, eller hvor du ønsker en blank eller højglans overflade.

  Nem vedligeholdelse

  Det gode ved en lakeret overflade er, at gulvet nærmest er vandafvisende.  Når det er sagt, er det aldrig en god idé at plaske meget vand på noget trægulv.  En ulempe ved lakeret trægulv er, at ridser har en tendens til at være mere synlige end på oliebehandlet gulv.  Derfor er det bedste som regel at slibe og behandle gulvet med en ny omgang lak, når det er blevet slidt og træt at se på.

  Beskyttelsesniveau

  Lakeret trægulv er det stærkeste af alle. Det er nok også derfor, at gymnastiksale og dansegulve blev lakeret i stedet for simpelthen at voksbehandle eller oliere dem.  Når det er sagt, efterlades det rå træ helt ubeskyttet og modtagelig for skader, når lakken er slidt væk.

  Udseende

  Lakeret gulv fås med højglans, blank og mat overflade.  Bemærk dog, at selv en mat overflade har en smule glans over sig.  Så når du vælger et lakeret trægulv, er det vigtigt, at du er opmærksom på det genskin, som gulvet har.

  Fordele og ulemper

  En af de bedste ting ved lakerede trægulve er, at spild ikke siver ind i træet, bare du tørrer hurtigt og fuldstændigt op.  Den største ulempe ved lakeret gulv er, at det har en tendens til at blive ridset hurtigere end olieret gulv. Så det er meget vigtigt at købe gode dørmåtter og feje eller støvsuge regelmæssigt.

  Yderligere muligheder

  Som allerede nævnt, kan du vælge enten en højglans, en mat overflade eller noget midt imellem, når du vælger lakeret gulv. Der er også en anden mulighed, der er særligt attraktiv, hvis rummet får en betydelig mængde solskin.  Det er et UV-filter, der virker på samme måde som solcreme og hjælper til at undgå, at gulvet falmer af for meget sol.

   

  OLIERET TRÆGULV

   Hvad er det?

  Olie er den moderne pendant til den gammeldags bonevoks, der skulle plejes 'nede på alle fire', som vore bedsteforældre måtte gøre.  I dag involverer en olieret overflade en voksholdig olie, der både giver overfladebeskyttelse og trænger langt ind i træet.

  Hvornår bør du vælge det?

  Et olieret trægulv er den perfekte løsning, når du ønsker et naturligt udseende trægulv.  Generelt giver denne løsning et dejligt naturligt, mat udseende.

  Nem vedligeholdelse

  Selvom olierede trægulve kræver lidt oftere vedligeholdelse end lakerede trægulve, har det en tendens til at kræve mindre indsats, fordi beskyttelsen går dybere end bare overfladen.  I modsætning til lakeret gulv, er gulvet stadig beskyttet dybt nede, når det øverste lag er slidt væk.  Som ethvert trægulv kan det sagtens holde til tidens tand, hvis du beskytter det med gode dørmåtter, og fejer eller støvsuger det regelmæssigt samt giver det en let vask.

  Beskyttelsesniveau

  Det gode ved oliebehandling af trægulve er, at olien går dybt ind i kernen af træet og ikke kun beskytter på overfladen. Det betyder, at dit trægulv er beskyttet maksimalt.

  Udseende

  Olieret trægulv har et virkeligt, naturligt udseende og får træets farve til at træde frem med tiden.

  Fordele og ulemper

  Den store fordel ved olieret trægulv er, at dit gulv ser ud som om, det slet ikke har nogen beskyttelse overhovedet.  Hvad mere er, så er der virkelig ingen ulemper ved denne type behandling.

  Yderligere muligheder

  Olieret gulv gives ofte en børstet effekt, der åbner op for årerne i træet og fremhæver det naturlige udseende endnu mere.  Visse behandlinger kan også have et UV-filter.

  Hvis du er i tvivl, om du skal vælge olieret eller lakeret trægulv, så tag kontakt til os, og  vi kan tale samme om, hvad der er den bedste løsning i din situation.

 •  

  Gulvafslibning for begyndere

   

  Synes du at dit gulv er blevet kedeligt at kigge på? Drømmer du om at det skal se helt anderledes ud? Så er gulvafslibning helt sikkert den bedste løsning for dig. Det er en effektiv metode, som giver dit gulv et helt nyt look. Derudover kan en gulvafslibning klares på en weekend, hvis du tager dine forholdsregler.

   Vi giver dig her nogle små fifs, så du selv kan opnå et tilfredsstillende resultat.

  Sådan starter du din gulvafslibning

  Det er vigtigt at nævne, at en gulvafslibning kræver stor koncentration og en vis portion fingersnilde. Derfor skal både udførelsen og forarbejdet gøres godt.

  Det kræver mange års erfaring at få gode resultater ved hver gulvafslibning, hvorfor vi selvfølgelig anbefaler, at du tager kontakt til os, for at få en pris på dit arbejde inden du begynder – oftest er det meget billigere end du tror.

  Sørg for at fjerne forskellige elementer inden gulvafslibning

  Såfremt det er nødvendigt, så kan du fjerne den gamle gulvbelægning. Du skal også tømme rummet, hvorpå gulvafslibningen skal foregå. Fjern derfor alle møbler og andet inventar fra rummet. Er der noget som ikke kan fjernes, dækkes dette med plastik. Dertil skal sømmene i gulvbrædderne dykkes, da de er skadelige for gulvslibemaskine. Afluk gerne rummet, da det kan støve en del. Udluft gerne i omkringliggende rum.

   

  Første slibning

  Til den første slibning bruges groft sandkorn. Man skal prøve sig lidt frem, for at finde den helt rigtige type. Sørg for hele tiden at holde maskinen i bevægelse, for på den måde at undgå der laves stopmærker. Sørg for at være jævn, således at du ikke kommer til at slibe nogle områder bedre end andre.

  Anden slibning

  Efter du er blevet færdig med den første gulvafslibning, skal du nu i gang med et finere sandkorn. Dette skal gøre overfladen glat og fin. Det er anbefalelsesværdigt at slibe langs gulvbrædderne, hvorimod den første slibning kan gøres efter ønske.  

   

  Tredje slibning

  Det er muligt at foretage en tredje gulvafslibning med et endnu mere fint sandkorn. Dette bruges som et redskab til at sikre det helt rigtige look til gulvet.

  Vær opmærksom på

  Der vil øjensynligt opstå nogle komplikationer i forbindelse med din gulvafslibning, hvorfor  vi altid anbefaler at du konsultere nogle professionelle inden du selv begynder at slibe dit gulv.

  Såfremt du ønsker et helt uforpligtende tilbud på en gulvafslibning, så kan du kontakte os via  kontakt, skrive en mail til info@danskparket.dk eller ringe på +45 42 40 33 55

   

   ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 • By Daniel / januar 26, 2017

  LAKERET ELLER OLIERET TRÆGULV? SÅDAN VÆLGER DU Overfladen er ofte det sidste mange overvejer, når de er i gang med...

  Read More